Phèdre (Cabanel nr. 3)


Phèdre, 1880

Phèdre är kanske min favoritpjäs av Racine (den eller Andromaque). Här syns dramats hjältinna blek och döende. Hon har ännu inte tagit giftet hon tar i sista akten men hennes annalkande död har varit förutbestämd sedan dramats första vers. Av vad jag läst om tavlan verkar de flesta vara överens om att Phèdre här vilar, tyngd av sitt brott.

Phèdre är kanske en av de mörkaste historierna att finna i det antika berättelsestoffet. Phèdre är dotter till Pasiphaë och Minos, syster till Ariadne med det berömda nystanet, och som blivit hjälten Thésée andra hustru. Thésée har redan en son, den stolte Hippolyte som Phèdre blir vansinnigt förälskad i. Hippolyte har dock ett rykte om sig att inte intressera sig för kvinnor alls utan jagar hellre skogarna. När bud kommer om Thésée död bekänner Phèdre sin kärlek och erbjuder honom kronan men avvisas av den förfärade Hippolyte. Thésée återvänder och det innebär att Phèdre är dubbelt skyldig. Hon är skyldig till otrohet och trots att det inte finns några blodsband mellan henne och Hippolyte är hon också skyldig till incest enligt den tidens sed. Brottet är ohyggligt. För att gömma sin skuld och sin skam anklagar Phèdre Hippolyte för att ha försökt våldföra sig på henne. Thésée skickar iväg sonen och ber sin far, Neptune, att straffa honom. Hippolyte anfalls av ett havsmonster, kastas av sin vagn men fastnar i tyglarna varvid han släpas över den steniga stranden och dör. När nyheten når slottet ångrar Thésée bittert sina förhastade handlingar och Phèdre tar gift.

Som modell för sin Phèdre valde Cabanel en rik bankirs hustru. Vid 1880 års salong fick han kritik för att han avbildad Phèdre som han gjort – bräcklig och banal på än och samma gång. Man kritiserade också tavlans ovidkommande detaljarbete. Idag är det kanske just detta som är dess styrkor (se hur lejonskinnet viker sig i vänstra hörnet). Jag tänker mig att tjänaren längst till höger kommer för att säga att Hippolytes kapten återvänd och att han och Thésée väntar henne. Och då vet hon, hon visste innan också men närde ändå ett fåfängt hopp om att det kanske skulle ha löst sig ändå. Det är det hoppet som fick henne att bekänna sin kärlek istället för att ta sitt eget liv och dö med sin hemska hemlighet. Nu är Hippolyte verkligen död, som för hennes hand. Om ett ögonblick stiger hon upp och tar giftet, sedan går hon ned till Thésée för att rentvå den älskades namn och bringa lögnen i full dager.

2 svar till “Phèdre (Cabanel nr. 3)”

  1. Fantastisk tavla, tidigare osedd av mig!

    För mig som är hängiven klassiska språk var det här härlig läsning för mig. Euripides är ju Racines föregångare i dramat Hippolytos. Jag kan också rekommendera Phaedras brev till Hippolytos i Ovidius ”Heroides” (på svenska ”Kvinnoöden under antiken, översättning J W Köhler, Paul Åströms förlag).

  2. Ja, det är synnerligen intressant och framför allt roligt att läsa franskklassicisten Racine mot sina antika föregångare. Förutom Euripides ”Hippolytos” vilar Racines ”Phédre” huvudsakligen på Senecas ”Pheadra”, det senare ett verk jag inte var bekant med sedan tidigare. Kanske för att romarna i litteraturundervisningen allt som oftast dessvärre får stå tillbaka till förmån för grekerna, vilket är tråkigt. Inte för att jag vill skära ner på grekernas utrymme i läroböckerna, blott lägga till en romare eller två. Nietzsche skriver någonstans att man för att närma sig den grekiska litteraturen måste ta vägen om romarna – huruvida det verkligen ligger till på det viset kan såklart diskuteras men historiskt sett är det väl precis vad man gjort.

    Ovidius ”Héroides” är jag flyktigt bekant med – jag intresserade mig en gång för ”Aeneiden” och läste då såklart Didos brev till Aeneas, men stannade också därvid. Phaedra är definitivt en av mina stora favoritgestalter och jag visste faktiskt inte att hon fanns med i ”Héroides”, därför: ett stort tack för tipset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s