3 svar till “Hur mitt skrivbord såg ut efter att det städats:”

  1. Hej du! Vilken välskriven och litterärt intressant blogg. Jag har förstått att du läser master i litteratur och blev lite nyfiken. Jag har sökt både master i litteratur och master i utbildning & undervisning till hösten, här i Uppsala. Har du läst mastern i Uppsala? Jag känner mig tveksam till vad jag ska välja. Det stora intresset ligger ju i litteraturen men jag är osäker på ifall en master i litteratur blir för teoretisk och svår för mig samt att det är så luddigt vad man kan syssla med sedan. Satsar du på att bli doktorand? Vet du ungefär hur pass svårt det är att få doktorandtjänst inom litt.vetenskap? Hur har det varit att plugga mastern hittills tycker du? Många frågor…börjar bli lite stressad såhär när nya terminen närmar sig. Allt gott! / Lisa

  2. Hej Lisa! Först ett tack för dina fina ord om bloggen. Jo, jag har alltså läst mitt första masterår här i Uppsala. För ett år sedan var jag i samma situation som du, jag hade kommit in på arkivarieprogrammet som kanske ger lite tydligare jobbmöjligheter men hjärtat skrek litteratur och hur jag valde vet du redan.

    Den akademiska världen lockar mig inte så jag tänker inte försöka doktorera. Att få en doktorandtjänst är inte det lättaste men om du redan nu vet att du vill forska kan du också agera därefter. Plugga mycket och hårt för att få höga betyg och skriva en riktigt bra uppsats. Dessutom är det alltid bra att få in en fot på institutionen från början; gå på Högre seminariet, läsa kurser med doktoranderna etc. Annars kan man ju fortsätta in i förlagsvärlden eller försöka frilansa som litteraturkritiker.

    Är det teoretiskt och svårt att läsa mastern? Tja, klarade du av kandidaten klarar du säkert mastern också. Teorikursen är rätt krävande men har du väl tagit dig igenom den är du ganska fri att sätta ihop kurser som du vill. Det ges inte så många på litt. vet. men väl en hel del andra roliga på andra institutioner. Kolla redan nu på masterprogrammets hemsida och se om det finns något som lockar (fler kommer säkert att tillkomma lagom till terminstart). Och sen består ju halva utbildningen av att skriva en uppsats på drygt 90 sidor; uppsatsskrivande blir enligt min erfarenhet så roligt som man själv gör det. Det gäller i princip bara att hitta ett ämne som man brinner för.

    För mig har kursutbudet legat lite utanför mitt intresseområde men i övrigt tycker jag att det varit bra att läsa här i Uppsala – man får bara vara beredd på att ta en hel del eget ansvar för sin utbildning. Och sen får man ju också komma ihåg att man alltid kan hoppa av en utbildning om det verkligen inte skulle passa.

    Det blev långt detta, hoppas det ändå är det till lite hjälp. Om du väljer litt.vet. ses vi säkert i höst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s