Bichette

Jag kommer inte att fixa Nano i år. Jag ligger nästan 20 000 ord back så jag har väl inget hoppom att kunna komma ikapp. Det har varit lite mycket, med jobb och besök på Sörängen. Och The Sims 2 Djurliv, som jag var dum nog att köpa i början av november.
Dessutom märker jag att Bichette-novellen inte lämpar sig för Nano. När jag tröttnar kan jag inte slänga in en extra karaktär eller en ny spännande miljö att beskriva sida upp och sida ner. Det finns en svårighet med att skriva en dynamisk historia som utspelar sig på en högst begränsad yta (ett kök) och med endast två karaktärer. Om man inte är en gudabenådad dialogskrivare, typ Strindberg jag säger bara Fröken Julie, och det är tyvärr inte jag. Nå, men jag tänker inte låta mig nedslås utan skriva klart den och få ihop mina 40 000 ord. Min lärare Elisabet gav mig också den briljanta idén att skriva en till då 40 000 ord är för mycket för en novellpublicering i en tidskrift och för lite för att utgöra en egen bok. Men två, det skulle vara alldeles lagom! En litterär diptyk. Jag drar mig till minnes en liten bok av en syamerikansk författare… Medo de Sade hette boken, vad författaren hette minns jag inte. Det var ingen diptyk utan ett enhetligt verk som bestod av två till innehåll, tematik, språk, form helt olika delar som först bands ihop bokens sista meningar. När sambandet mellan de två delarna uppdagades förändrades synen på de två enskilda delarna helt och fullt. Jag minns det där ögonblicket då man plösligt såg sambanden, fick svar på de frågor man plågats av under läsningen (hur hänger detta ihop?) och hur nya frågor uppstod. Kanske är detta ett frö till en idé, vi får väl se hur jag går vidare med den.
För den som är nyfiken. Novell Bichette börjar med att hjältinnan lämnar sin by då hon gifts bort till en hertig. Denne hertig har dock inte själv närvarat vid vigselakten. Bichette anländer till hertigens slott och kan konstatera att hertigen är både ung och vacker. Men när Bichette vill gå in i slottet genom huvudingången tar hertigen med henne till slottets baksida och köksingången. Köket är i hemsk oordning hinner Bichette notera innan hertigen låser in henne i mjölkpigans kammare. Dagen därpå får hon komma ut i köket men hertigen förklarar att det är absolut förbjudet att röra sig i andra delar av slottet än just köket och den lilla köksträdgården.
Vad är det som döljer sig bakom de massiva ekdörrarna i köket som leder till resten av slottet? Vad är det som orsakar de märkliga ljuden på natten? Kan Bichette lita på sin hertig? Kan det rent av vara så att hertigen inte låser in, utan låser ute någonting?

Den nyfikne kan maila mig så hör jag av mig när det är färdigskrivet. Mailadress finns numera på min bloggprofil.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s