Snabb uppdatering


Augusti är över och nu börjar allvaret igen. Idag börjar höstens masterstudier i litteraturvetenskap. Det är alltid en smula ansträngande att byta institution, byta universitet. Så mademoiselle är klädsamt nervös och faktiskt klar att gå redan nu, tjugo minuter innan hon måste gå ner till bussen. Måste såklart vara där i god tid så jag hittar alla salar, det blir ett fasligt springande mellan olika kurser och introduktioner idag, vilket också är något besvärande – att behöva gå ifrån, att riskera att bli sen etc. Och sedan detaljen att det inte finns utrymme att äta mellan 13 och 21. Lovely.

Vidare. Vad jag önskar mig: Unga herrar i kavaj med Rilke och Eliot under armen. En och annan fröken med någon av systrarna Brontë eller kanske Hölderlin närmast hjärtat.

3 svar till “Snabb uppdatering”

  1. Rilke, Rilke! Jag tycker så mycket om hans dikt om Eurydike. Det gav ett så annorlunda perspektiv på hela historien – det lyckliga slut jag alltid föreställt mig i smyg (att Orfeus ändå på något sätt hämtade tillbaka henne) blev plötsligt orealistisk.

  2. Visst är dikten underbar! Själva myten har dock alltid för mig handlat om förlusten själv. Att försöka revoltera mot ett ”aldrig” – att vägra inse dess innebörd. Jag har för mig att du läst Igelkottens elegans – det står så fint i den att det är först när man förlorat en närstående som man till fullo förstår ordet ”aldrig”, myten förbereder en på den insikten som ändå är så fruktansvärd att bära.

  3. Jo, jag håller med dig angående texten i Igelkottens elegans, jag stannade också upp vid den meningen. Och så fint att reflektera över myten på det sättet! Det har jag längtat efter länge, då jag börjar läsa de grekiska tragediera och verkligen inse, hur nära de är, hur aktuella – fortfarande – en känsla som jag haft mer sällan än det skrivs om. Så vad gäller Orfeus och Eurydike har jag ännu inte tänkt till, mest sett på historien – dags att läsa om kanske.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s