Studier

Hej bloggen. Jag sitter med te och chokladscones. Försöker skriva klart årets sista (och första) tenta. Jag har precis skrivit en sida om Platons förmodade homosexualitet. Vilket kanske inte riktigt är svar på frågan som ställts, men likväl underhållande. Som vanligt känner jag var mina intresseområden ligger. Det är litteraturvetaren i mig som vaknar, och hon vaknar tydligen lättare av romare än greker (med ett lysande undantag: Sapfo). Vergilius och Ovidius tjusar mig, som vanligt. De är inte så väldigt hardcore (ska jag dra till med Catullus och Sulpicia istället?) men jag är inte heller så kräsen när det kommer till den latinska litteraturen, tydligen. Vergilius och Aeneiden kommer jag ägna hela nästa tenta åt, den som ska in i januari. Jag hoppas att den uppsatsen blir bra och intresseväckande. Till skillnad från det jag skriver i Mytologi-kursen. Frågorna är ganska antropologiskt ställda – likaså en del av kurslitteraturen. Jag tror jag förväntas applicera freudianska och/eller jungianska perspektiv på myterna också. Eller strukturalistiska och post-strukturalistiska. Och genus, såklart genus. Jag har ju tidigare gjort hela cultural studies-grejen när jag läste baskursen på Kulturvetarlinjen, så det går lätt. Freud sitter i ryggmärgen, Lévi-Strauss i fingertopparna. Men hur kul är dessa slentrianmässiga analyser att skriva? Inte alls! Därav utvikningar om Platon. Idéhistoria var ju, när allt kommer omkring, mitt första ämne. Filosoferna kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta.

Nästa termin byter jag bana igen och börjar den mödosamma vägen mot en kandidatexamen i historia. Nytt ämne, nytt lärosäte. I vår blir jag kvar vid Fyris å. När jag är klar med det, då får jag se om det är historia eller litteraturvetenskap jag vill fortsätta med. Jag vill samla kunskap, jag vill ha en fast grund att stå på. Därför ämnar jag också läsa igenom fembandsverket Europas idéhistoria som står i min bokhylla. Och skönlitteratur, jag är hemskt sugen på skönlitteratur. Ett av mina förestående projekt och nyårslöften blir därför att läsa alla romaner som står i min bokhylla som jag ännu inte läst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s