Sökes: litteraturvän

Så går helgen mot sitt slut. Jag märkte knappt att den hann börja. Efter att på fredagen slocknat vid halv nio-tiden (träningsvärk, mensvärk, huvudvärk) vaknade jag utvilad och pigg (fast med oförminskad träningsvärk). Framåt ett åkte Malm och jag till Ljungskile för att fira min bror som fyllde sexton. Timmy hälsade mig med ett: vad fin du är, du ser nästan normal ut. Jag vet fortfarande inte om jag skall vara glad över det eller inte. Han menade det i vilket fall som en komplimang (väl?) så det är positivt. Nåväl, vi är hemma igen och katterna hade inte rivit lägenheten. Borta bra men hemma bäst.


Inatt drömde jag en märkligt levande dröm. Det involverade flera av mina bekanta. Malm och D. hade varsin huvudroll och även Linnea B. dök upp i en biroll. Det fanns även en karaktär som spelade en ganska viktig roll som var obehagligt lik George från Desperate Housewives. Lyckligtvis var det bara utseendet och inte hans personlighet mitt undermedvetna tagit fasta på. Vi befann oss i ett stort hus (engelskt tror jag, alla talade engelska) i slutet på förra seklet och det var fest. När jag senare vaknade kunde jag inte riktigt skaka av mig känslan, stämningen från huset och dess besökare. Jag tror min omedelbara tanke var att: detta kan bli en roman. Stämningen, karaktärerna, deras inbördes relationer, de få scener jag hann drömma – detta kan bli litteratur! Först tänkte jag arbeta ihop det med Det tudelade trädet, men efter att ha vädrat idén för Malm insåg jag att det nog är bäst att låta det bli två projekt. Det två hjältinnorna, Justine och Armance, är väldigt lika men nu när jag bestämt mig för att det skall bli två berättelser kan jag odla olikheterna. Jag funderar också på att låta Armance föra sin egen talan med hjälp av den starkt subjektiva dagboksformen som jag länge velat använda mig av.


Nu gäller bara att få klart Horisonter så kan jag ge mig i kast med något av dessa nya projekt. Vilket har jag ännu inte bestämt mig för. Vilket osökt leder oss till titeln på detta inlägg. Jag har ju alltid Malm att prata projekt med, men han tenderar att vara lite väl okritisk. Eller snarare lite väl kritisk rörande sin egen förmåga när det gäller att tala litteratur. Hitintills har jag varit för mycket auktoritet. Men visst, det vore lögn att säga jag inte trivs med att vara Författaren av oss två. Det jag behöver är helt enkelt en kritisk litteraturvän att diskutera projekt med. Skrivarcirkeln fungerar inte till detta ändamål då jag vill att de skall läsa texterna när de är klara och då möta texterna utan en massa förutfattade meningar eller förväntningar. De skall vara oskrivna blad som möter mina skrivna blad. D. tycks helt ha avlägsnat sig från internet, om det beror på att han (o)medvetet undviker mig eller överväldigande litteraturstudier kan man givetvis spekulera i. Faktum kvarstår att han inte är tillgänglig. Så jag söker nu en litteraturvän som kan fungera som bollplank. Var hittar man det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s